Spominski diamant

ALGORDANZA™

Edinstvena in brezčasna povezava z vašo ljubljeno osebo.

Spominski diamant lahko hranite v diamantni škatli ob portretni fotografiji ali pa ga vstavite v prstan ali obesek, da boste lahko vedno nosili in dostojno počastili svojo ljubljeno osebo.

Najbolj oseben, neprecenljiv spominski dragulj.

Ustvarjanje spominskega diamanta je izjemno dragocen spominek – način ustvarjanja tesnega, osebnega spomina, s čimer ljubljeno osebo tudi po njeni smrti ohranite blizu sebe.

Vaše osebno mesto žalovanja, spomina in veselja.

Spominski diamant je lepa in praktična alternativa tradicionalnim vrstam pogreba, zlasti v času vse večje mobilnosti, saj z diamantim pogrebom ni potrebno vzdrževanje grobov.

Večni dragulj, ki se ohranja skozi generacije.

Spominski diamant ALGORDANZA™ je neminljiva, edinstvena in individualna oblika ustvarjanja spomina ter predstavlja dediščino za večnost.

Edinstven, neprecenljiv in nesmrten

NASTANEK SPOMINSKEGA DIAMANTA ALGORDANZA™

Ogljik je element življenja in temeljna sestavina (do 99,9 %) vsakega diamanta.

Naravni diamanti nastanejo tako, da je ogljik izpostavljen velikim pritiskom in ogromni vročini v notranjosti zemlje.

Spominski diamant ALGORDANZA je sintetični diamant ter ima enake kemične in fizikalne lastnosti kot naravni diamanti. Da bi ustvarili diamante iz človeškega pepela ali las, moramo ustvariti enake razmere, kot so v naravi.

Ogljik najprej izoliramo iz pepela ali las pokojnika, nato ga preoblikujemo v grafit in na koncu spremenimo v čudovit spominski diamant.

Play Video
#1
#2
#3
#4
#5
#6
#7
#8
#9
#10
#11
#12
#13
#14
Upepelitev in pepel
Danes upepelitev človeškega telesa praviloma poteka v dveh fazah in lahko traja do tri ure.

Pri kremiranju odrasle osebe nastane približno 2 do 4 kg kremacijskega pepela, sestavljenega iz številnih različnih kemičnih elementov.
Vsebnost ogljika v pepelu
Približno 20 % živega človeškega telesa je sestavljenega iz ogljika ali ogljikovih spojin. Med kremacijo velik del tega ogljika uide kot plinasti ogljikov dioksid. Manjši del ogljika ostane v pepelu kremiranja, ki se porazdeli v različne oblike.

Delež ogljika, ki ostane v pepelu, je običajno med 0,5 % in 2,5 % teže suhega pepela po upepeljevanju.
Prevzem pepela in pravni pogoji
Za postopek izdelave spominskega diamanta je potrebnih vsaj 500 g kremacijskega pepela, da se lahko izloči zadostna količina ogljika za rast enega ali več diamantov.
Vsebnost ogljika v laseh
Če pepela ni ali ga je na voljo premalo zaradi želenega načina pokopa, lahko spominski diamant izdelamo tudi iz las pokojnika.

Las je sestavljen iz približno 50 % ogljika. Za ustvarjanje enega ali več diamantov je potrebnih le 5 gramov las.
Ekstrakcija ogljika
Za izdelavo spominskega diamanta je potreben večstopenjski kemični proces. Anorganske, oksidne in kovinske sestavine v pepelu iz kremiranja se odstranijo s kemičnim postopkom, ogljik pa se nato izolira s filtracijo.

Za lasni diamant lasje najprej zoglenijo, nato pa se s pirolizo ogljik loči od drugih elementov in izolira. Preostala količina ogljika je običajno nekaj gramov in vsebuje med 50 in 90 % amorfnega ogljika.
Preobrazba v grafit
Preden se lahko ustvari spominski diamant, je potrebno čistost uporabljenega ogljika dodatno prečistiti. Poleg tega je potrebno neurejeno razporeditev atomov amorfnega ogljika pretvoriti v urejeno strukturo grafitne mreže čistega ogljika. Preoblikovanje ogljika v grafit poteka v vakuumu pri 2500 °C do 2700 °C.

Rezultat tega koraka je grafit s čistočo pribl. 99,9 %. Razporeditev ogljikovih atomov v strukturi grafita znatno poveča kasnejšo sintezo diamanta.
Prenos grafita v »rastno celico«
Novonastali grafit se prenese v posebno »rastočo celico«.

Ta rastoča celica je sestavljena iz 25 komponent, ki jih ročno izdelajo in sestavijo naši zaposleni. Upoštevana je največja švicarska natančnost in čistoča, sicer je rast diamanta zmanjšana ali celo ustavljena.

Rastoča celica nudi popolnoma izolirano okolje za nemoten proces rasti spominskega diamanta, saj simulira naravne pogoje za nastanek v zemlji.
Sinteza diamanta
Rastno celico vstavimo v stiskalnico HPHT ("High Pressure High Temperature"), ki je natančen stroj, zasnovan posebej za potrebe podjetja Algorandza.

Tam je rastna celica izpostavljena tlaku cca. 60.000 barov in temperaturi cca. 1400 °C. Pod temi pogoji se mrežna struktura ogljika spremeni iz grafita v diamant.

Velikost spominskega diamanta je določena s časom, ko je v stiskalnici – večji kot mora biti diamant, dlje ostane rastoča celica v stiskalnici HPHT.
Konec rasti diamanta
Po preteku časa rasti, izračunanega za posamezno velikost diamanta, se rastoča celica odstrani iz stiskalnice in odpre plast za plastjo.

Posamezne celične komponente se zberejo, očistijo in ponovno uporabijo za zaščito okolja.
Surovi diamant
V jedru rastoče celice, vdelanem v staljeno kovino, je na novo ustvarjen spominski diamant. Ima dobro znane dosledne in natančne kristalne fasete, povezane z diamantom.
Faza poliranja
Glede na željo kupca lahko spominski diamant izdelamo v posebnem brusu ali pa ga predamo kot brušeni diamant. Če bo spominski diamant izročen kot surov diamant, pri Algordanzi le poliramo njegove neobdelane površine.
Če je potrebno spominskemu diamantu dati določen brus, to opravijo naši strokovni brusilci (lapidaristi). Brušenje diamanta je umetnost, ki zahteva veliko izkušenj in talenta.
Lasersko graviranje
Vsak spominski diamant ima vtisnjen pečat Algoranza in edinstveno referenčno številko. Poleg tega vam lahko v diamant (z doplačilom) vgraviramo osebni napis.

Dolžina sporočila je odvisna od brusa in velikosti spominskega diamanta (največ 50 znakov). Lasersko gravuro je mogoče brati samo pod mikroskopom z najmanj 30-kratno povečavo.

Certifikat in kontrola
Ko je spominski diamant izbrušen in vgraviran, o njem nastane obsežna dokumentacija.

Vsak spominski diamant ALGORDANZA prejme certifikat, ki vsebuje podatke o izvoru ogljika, pristnosti diamanta in drugih specifičnih lastnostih spominskega diamanta. Potrdilo nato podpiše Rinaldo Willy, ustanovitelj podjetja ALGORDANZA.
Predaja diamanta
Ko so vsi postopki končani, spominski diamant shranimo v žlahtno leseno šatuljo, na katero lahko dodamo tudi poljuben potisk.

Odvisno od želja žalujočega lahko dokončan spominski diamant osebno prevzamejo svojci v Švici ali pa ga po kurirju pošljejo pogrebniku.

Sorodniki lahko diamant pustijo v prejeti škatli ali pa ga dajo vstaviti v kos nakita.
Algordanza™

ZAGOTOVILO KAKOVOSTI

100 % IZVOR IZ OSTANKOV POKOJNIKA*

Algordanza je edino podjetje za spominske diamante, ki jamči, da je vaš osebni diamant narejen iz 100 % pepela ali las vaše ljubljene osebe.

Ves ogljik v končnem spominskem diamantu Algodanza je pridobljen iz ostankov pokojnika, ki nam jih zaupate, in pri tem niso uporabljeni nobeni drugi viri ogljika, le naravni grafit. Ob predaji diamanta vam priložimo certifikat, ki vam to tudi 100 % garantira.

Pred preobrazbo pepela se namreč izvede analiza kemijske sestave pepela in se zabeleži t. i. kemijski prstni odtis, ki podaja zelo natančne podatke o individualni sestavi pepela, ki se razlikuje od pokojnika do pokojnika. S priloženim certifikatom Algordanza vam torej zagotavljamo pristnost spominskega diamanta.

POPOLNA ČISTOST IN VISOKI SIJAJ

Za spominske diamante Algordanza je zagotovljena najvišja skrbnost, po metodi razvrščanja naravnih diamantov pa spominski diamanti ustrezajo vsaj kakovostni stopnji SI (ta označuje malo primesi), v več kot 80 % primerov pa se jim dodeli celo najvišja kakovostna stopnja VS (zelo malo primesi).

100 % BREZ BARVIL, DODATKOV

Sintetični diamanti so na splošno rumenkasti diamanti, vendar Algordanza uporablja posebno metodo izdelave za ustvarjanje modrih diamantov, ki so redki tudi med sintetičnimi diamanti. Ta modra barva ni posledica barvanja, temveč je naravno določena z razmerjem izjemno majhnih količin kemičnih snovi v pepelu, kar ima za posledico čudovite odtenke, ki segajo od skoraj brezbarvnih in prozornih do modrih.

100 % TRANSPARENTNOST

Algordanza je specializirano podjetje za kremiranje diamantov s sedežem v Švici in edino podjetje na svetu, ki ima svoje proizvodno okolje z laboratorijem spominskih diamantov odprto za javnost. Če želite, ga lahko obiščete kadarkoli in tam celo osebno prevzamete svoj dokončani diamant.

Po prejemu vašega naročila pa se ustvari tudi edinstvena referenčna številka, ki nam (in vam) omogoča nadzor nad celotnim procesom od prejema pepela, izolacije ogljika do predaje spominskega diamanta. Poleg tega vam zahvaljujoč šifri zagotavljamo diskretnost v celotnem procesu.

NADZOR KAKOVOSTI IN ISO STANDARD

Skozi celoten postopek izdelave diamanta izvajamo strog nadzor kakovosti, preobrazbo pepela pokojnika v spominski diamant pa vedno izvajamo s spoštovanjem visokih moralnih in etičnih standardov.

Certifikat, ki vam ga podelimo ob predaji spominskega diamanta, je zagotovilo izvora diamanta iz pepela pokojnika, kakor tudi potrdilo o njegovi kakovosti. Priloženo je tudi poročilo o sestavi diamanta, ki navaja kemijsko sestavo, velikost, brus in barvo diamanta. Da postopke v Algordanzi vodimo izključno v skladu z najvišjimi standardi, potrjuje tudi ISO 9001:2000 certifikat, ki ga je podjetje pridobilo že leta 2007.

Izberite dostojno slovo - spremenite pepel v diamant

DIAMANTNI POGREB

Izguba ljubljene osebe je zelo boleča, a neizogibna izkušnja, a zahvaljujoč spominskemu diamantu je zdaj mogoče nositi pokojnika s seboj ne le v srcu, ampak tudi fizično po smrti, tako da z njim nenehno blestimo, preminula oseba pa pazi na nas.

Če za “pogreb” smatramo “spomin in počastitev ljubljene osebe”, potem lahko ustvarjanje spominskega diamanta imenujemo diamantni pogreb.

Diamantni pokop je najbolj oseben in čuten način slovesa – je oblika spominske slovesnosti, ki izkazuje spoštovanje pokojniku tako, da se ta ponovno rodi kot diamant, simbol ljubezni in večnosti.

V 5 KORAKIH OD TEŽKE IZGUBE DO VEČNEGA DIAMANTA

Navežete stik z uradnim zastopnikom Algordanze v Sloveniji
Naše podjetje Pogrebne storitve Babajić d.o.o. vam uredi vse administrativne in uradne postopke, potrebne za preobrazbo človeškega pepela v spominski diamant. Na voljo smo vam za vsa vprašanja, lahko nas pokličete na 031 600 877 ali nam pišete na slovenia@algordanza.com.
#1
Po oddaji naročila poravnate 50 odstotkov vsote zneska
Ko sprejmete odločitev za izdelavo spominskega diamanta in oddate naročilo, poravnate 50 % cene izdelave spominskega diamanta, mi pa vam izdamo potrdilo o naročilu.

Vse korake od izdaje naročila, predaje pepela, do analize in same predelave pepela natančno dokumentiramo.
#2
Dostava in analiza pepela pokojnika
Zaposleni v našem podjetju pepel pokojnika dostavijo na sedež Algordanze v Švici, v laboratoriju pa se izvede analiza pepela, ki mu določijo t. i. kemijski prstni odtis.

Na osnovi analize, ki služi tudi kot kasnejše potrdilo pristnosti, vam sporočimo natančnejše podatke o času izdelave vašega spominskega diamanta.
#3
Rast spominskega diamanta in njegova izdelava
Po izvedeni ekstrakciji ogljika od ostalih snovi v pepelu se prične rast spominskega diamanta pod visokim pritiskom in visokimi temperaturami.

Trajanje rasti oziroma izdelava diamanta je odvisna od izbrane velikosti: večji kot je diamant, več časa je potrebnega.

Izdelava diamanta se prične takoj po prejemu pologa, do predaje spominskega diamanta pa lahko preteče od 3 -10 mesecev.
#4
Dostava spominskega diamanta
Ko je rast končana, vam dostavimo spominski diamant v žlahtni leseni šatulji. V roku 10 dni od prevzema spominskega diamanta s certifikatom poravnate še drugi delni znesek plačila.
#5
Algordanza™

PREDPLAČNIŠKI NAČRT

Svoje usode (ali usode vaših bližnjih) po smrti vam ni potrebno prepustiti naključju.

Zahvaljujoč našemu predplačniškemu pogrebnemu načrtu ALGORDANZA™ se lahko še za časa življenja dogovorite za izpolnitev vaše želje, da vas spremenijo v diamant ter tako svojim najdražjim prihranite dodatno delo in finančna bremena v času žalovanja.

S pravočasno ureditvijo pogreba se zaščitite tudi pred podražitvijo storitev, saj si ob podpisu pogodbe zagotovite nespremenljivo ceno, ne glede na inflacijo. Nudimo vam možnost takojšnjega plačila pologa in plačilo preostalega zneska v dogovorjenih obrokih, s čimer svojce razbremenite vseh stroškov.

Za več informacij o predplačniškem načrtu nas kontaktirajte na +386 (0)3 891 30 40 ali slovenia@algordanza.com.